Böcker för barn

Books for childrenBarnböcker, eller litteratur för barn, är framförallt uppdelad i två segment, nämligen i genrer och ålder av läsaren. Många barnböcker kan återkopplas till berättelser eller sånger som vuxna delade med barn innan man hade tillgång till böcker. Därför är det svårt att efterforska bakåt till när barnlitteraturen uppfanns. Många berättelser är dock ofta menade för vuxna men har sedan anpassats till barn. Sedan 1500-talet har många av böckerna dock ett moraliskt eller religiöst budskap ämnat för barn.

Vad är en barnbok?

Det finns inget enkelt svar på denna frågan och många menar att barnböcker inte har någon specifik genrer. Många flyr från kategorisering genom att vara både ämnade för barn och vuxna. Här är J.K. Rowlings Harry Potter serie framstående, då den var ämnat för unga vuxna, men blev väldigt populär bland vuxna också. Dock kan det generellt uttryckas att en barnbok i större utsträckning innehåller illustrationer, större typsnitt och enklare meningar.

Bilder i böckerna

Vad som kännetecknar barnböcker är således främst att illustration återfinns, vilket det inte gör i samma utsträckning i vuxenlitteratur. Illustrationer i litteraturen kan hittas så långt tillbaka som papyrus rullarna i antika Egypten. Dessa spelar en stor roll för unga läsare, framförallt barn som håller på att lära sig läsa. Enligt forskare är det dock viktigt att illustrationerna inte endast är där för nöjets skull, utan att de ska ge en djupare förståelse i berättelser för barnet.

Kända barnböcker

En av de mest kända barnböckerna är L. Frank Baums fantasy novell Trollkarlen från Oz som först publicerades 1900. Han hyllades framförallt för att ha kombinerat ordlek och barns glädje för utomhuslek. En svensk klassiker är Pippi Långstrump som tog fram det barnsliga och äventyrliga ur barn. Men också berättade en moralisk historia om att barn ska få vara barn och att man ska följa sina drömmar och lyssna på varandra.