Kända författare från Sverige

Sverige har fostrat många kända svenska författare inom flera olika genrer. Här kommer ett par av dessa listas.

Astrid Lindgren

Astrid LindgrenEn av de kanske mest kända svenska författarna är barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Uppväxt nära Vimmerby i Småland och många av hennes böcker baseras på barndomsminnen i det småländska landskapet. Efter sin utbildning fick hon jobb på en lokal nyhetstidning i Vimmerby, men flyttade senare till Stockholm där hon påbörjade författarkarriären.

En av hennes mest kända karaktärer är framförallt Pippi Långstrump, vilket hon kom på för att sysselsätta hennes dotter när hon låg sjuk hemma. En annan känd karaktär är Emil i Lönneberga, som är en ung, bångstyrig pojke boendes på en gård i Småland. Också Karlsson på taket, som är en ung man i Stockholm med en propeller på sin rygg som gör att han kan flyga omkring och göra rackartyg.

Liza Marklund

En annan känd svensk författare i en helt annan genre är Liza Marklund som mest skriver kriminalromaner. Även hon har, som Astrid Lindgren, en journalistisk bakgrund. Hennes noveller kretsar oftast kring den påhittade karaktären Annika Bengtzon som är journalist på en nyhetstidning. Böckerna har översatts till över 30 språk och sammanlagt har Marklund skrivit åtta kriminalromaner och medförfattat två dokumentärnoveller med andra författare. Hon har bland annat vunnit Polonipriset, Debutantspriset, “årets bästa novell”, samt utnämnts till årets författare. Böckerna är bästsäljare i alla fem nordiska länder.

Stieg Larsson

Känd som Karl Stig-Erland Larsson, också med journalistbakgrund, har skrivit Millennium trilogin som också det är kriminalnoveller. År 2008 var han den andre bästsäljande författaren i världen efter Khaled Hosseini. Millennium trilogin handlar framförallt om två karaktärer, Lisbeth Salander, en flicka med fotografiskt minne och dålig social förmåga. Samt Mikael Blomkvist, en undersökande journalist och skribent på tidningen Millennium. Karaktären Salander uppkom enligt Larsson av en fruktansvärd händelse från hans egen barndom, då Larsson var vittne till en gruppvåldtäkt.