Kända utländska författare

Duktiga författare finns inte bara i Sverige. Som tidigare nämnts finns många duktiga författare i flera andra länder. Här kommer några av de mest kända författarna att listas och deras mest kända verk.

George Orwell

George OrwellOrwell var en brittisk författare, journalist och kritiker som levde mellan 1903-1950. Han skrev främst om sociala orättvisor, oppositionstexter mot totalitarism. De flesta av hans verk var således kritiska och innehöll poesi och var ficition. Han är mest känd för sitt verk Djurfarmen. Han skrev också verklighetsbaserade böcker baserade på sin ungdom i norra England, samt sina erfarenheter som journalist i det spanska inbördeskriget. Orwells verk fortsätter att påverka kulturen idag, framförallt genom uppfinnandet av ett verb “Orwellian” på engelska. Verbet beskriver något som totalitärt och auktoritärt. Också andra begrepp som till exempel “Big Brother” och “Thought Police”, vilka båda beskriver en makt som försöker styra över någon, det vill säga som en storebror eller tankepolis.

Fjodor Dostojevsky

Dostojevsky var en rysk författare, journalist och filosof som levde mellan 1821 och 1881. Han skrev främst verk som utforskade den mänskliga psykologin i besvärade politiska, sociala och spirituella situationer, framförallt med utgångspunkt i det ryska samhället på 1800-talet. Han är mest känd för sina verk Brott och Straff från 1866 och Idioten från 1869. Sammanlagt skrev han 11 romaner och 17 kortberättelser och flertalet andra okategoriserade verk. Kritiker klassar honom som en av de bästa psykologerna inom världslitteraturen.

Oscar WIlde

Wilde var en irländsk författare, essäförfattare och poet som levde mellan 1854 och 1900. Efter att ha skrivit flera olika verk under slutet av 1800-talet blev han en Londons mest kända teaterförfattare på det tidiga 1890-talet. Han är ihågkommen för sina epigram och novellen Doryan Grays porträtt från 1890. Han reflekterade mycket över skönhet i sina berättelser och möjligheten att skapa skönhet vilket han kombinerade med olika sociala teman. Wilde är också känd för att ha suttit i fängelse under sin karriär, samt sin tidiga död.