Mest populära genrer

Den som läser mycket har säkerligen redan listat ut vilken typ av bok man gillar. Men för den som nyligen börjat läsa kan det vara kul att veta ett par olika typer av genrer som finns inom bokvärlden.

Fiction och icke fiction

Fiction and non-fictionFiction är en klassificering av en bok eller berättelse som är påhittad. Det vill säga så har den inte baserats på verkliga händelser, historia eller fakta. Genren Fiction finns inte bara inom böcker, utan också inom teater, film och tv. Fiction kan dock handla om vad som helst, den kan alltså både vara en komedi, drama eller skräck exempelvis. Således är fiction motsatsen till vad som inte är fiction, nämligen en bok eller berättelse som baserats på verkliga händelser, historia eller fakta. Distinktionen kan dock vara svårbedömd, då fiction och icke fiction ofta blandas.

Komedi

Modernt sett är en komedi en berättelse eller bok som baseras på humor och inkluderar skratt. Den ursprungliga komedin härstammar från antika Grekland, där röstare i den antika grekiska demokratin fick se politisk satir på teatrar. Modern humor härstammar ofta i bisarra och överraskande situationer eller karaktärer, där mörka aspekter av mänskligt beteende är framstående.

Drama

Drama är en annan genrer, också härstammande från antika Grekland, där komedi ofta blandas med tragedi. I modern kontext handlar det istället om att återge relationsfrågor i en kärlekskontext. Inte sällan handlar det om olycklig förälskelse, död eller sjukdom.

Skräck

Skräck är en genrer som har i syfte att skrämma, äckla eller chocka läsare genom att inge känslor av skräck och terror. De är oftast övernaturliga och kan handla om allt från spöken och gastar till en mördare som är lös. En bra bok av skräck genren skapar en kuslig atmosfär runt läsaren. Många skräckböcker har också övergått från böcker till film på grund av dess växande popularitet under de senaste åren, inte minst När Lammen Tystnar, skriven av Thomas Harris.